Vaststellingsprocedure examens
Een school is te allen tijde verantwoordelijk voor de kwaliteit van examens, ook voor de ingekochte exameninstrumenten. De Onderwijsinspectie eist dat een school ‘met gepaste grondigheid en frequentie’ de kwaliteit van de exameninstrumenten controleert. Maar hoe ver moet je daar in gaan? Volg onze tips en voorkom dubbel werk!
Als examenleverancier voert Stem al een vaststellingsproces uit. Dit vaststellingsproces is als volgt georganiseerd:

Commissies van Deskundigen gaan aan de slag met de detailbeoordeling van de aangeboden onderdelen. Vanuit de vakrichtingen wordt gedetailleerd gekeken naar de inhoud van de examens. Het kan hier zowel proevenopdrachten betreffen als items voor de theorie-examens.
Deze (detail)onderdelen worden gebundeld tot een examenmix. Deze wordt aangeboden ter vaststelling in de Vaststellingscommissie. De Vaststellingscommissie beoordeelt de totale examenmix aan de hand van het Meta-B-instrument. Daar waar nodig zullen de aangepaste instrumenten opnieuw worden vastgesteld. Dit laatste is het geval als beoordelingscriteria wijzigen en/of als er gewijzigde richtlijnen voor de organisator of beoordelaar gaan gelden.
Het bestuur is formeel verantwoordelijk voor de vaststelling van de examens die Stem beschikbaar stelt.
Met deze getrapte verantwoordelijkheid komt het proces van vaststellen gedegen tot stand en kan Stem de kwaliteit van de producten die worden opgeleverd goed borgen. Deze getrapte verantwoordelijkheid leidt er ook toe dat meerdere opleidingsinstituten betrokken zijn bij de vaststelling, met daarbij de aanname dat de examens dan breed gedragen worden.
Wat kan de school zelf doen?
Voor de examencommissie is het belangrijk zicht te hebben op de manier waarop het vaststellingsproces verloopt bij de examenleverancier. Daar is Stem volledig transparant in.
Daarvoor hoeft de examencommissie de exameninstrumenten niet opnieuw vast te stellen. Dat zou dubbel werk zijn! De examencommissie legt vast wat ze heeft gedaan en waarom. Het ingevulde Meta-B per opleiding en de procedure voor vaststellen helpen hierin. Daarnaast komt Stem periodiek langs op de scholen. De gespreksverslagen zijn ook bewijs dat we samen de kwaliteit bewaken en verbeteren. Stem is van en voor de scholen.
Zelf doen?
- deelnemen in een Commissie van Deskundigen of een Vaststellingscommissie, zodra daar vacatures zijn;
- examens evalueren en controleren hoe de bevindingen worden verwerkt door Stem;
- steekproefsgewijs examens door een eigen audit controleren.
Met deze stappen kunnen we zorgen voor een efficiënte en effectieve samenwerking op het gebied van examinering, zonder onnodig dubbel werk.