Nieuwsbericht

Variant 1 en 2

dinsdag 23 april 2024

Bij de scholen zijn nog vragen over de examenproducten variant 1 en variant 2. 

We geven in dit bericht meer duidelijkheid over het waarom van twee varianten.
We hebben het over de examens voor Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (25668), Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen (25669) en Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen (25670).

Variant 2 is ontwikkeld op verzoek van scholen die willen examineren vanuit de gedachte dat de student zich alleen vaardig kan tonen als deze de theorie beheerst. Daarnaast willen ze dat als de beoordelaar iets met de kandidaat bespreekt, dat het bespreekpunt direct voortkomt uit het handelen van de student.

Een stukje historie. 

De sector mobiele werktuigen had voor de niveaus 2, 3 en 4 in het verleden aparte kwalificaties. In de nieuwe kwalificatiedossiers zijn die komen te vervallen. Dat was aanleiding om de examens – die voorheen werden aangeboden door de ExamenserviceMEI – onder te brengen bij Stem. 

Toen de nieuwe examens waren opgeleverd, bleek dat de examens niet voor alle scholen pasten bij hun visie op examineren. Daarnaast was men ook in branche wat anders gewend. Het onderhoud, de reparaties en de diagnoses aan tuin- en parkmachines, aan landbouwvoertuigen en hijskranen en alles ertussenin examineerde men in de bedrijven. En die ondervonden problemen met het stellen van de vragen zoals verplicht in de beoordelingsformulieren van de BVE’s.

Enkele scholen zijn toen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een alternatieve examinering. Dit heeft geleid tot variant 2.

Inmiddels heeft de vaststellingscommissie variant 2 voor alle niveaus binnen de kwalificatiedossiers Voertuigen en mobiele werktuigen vastgesteld. Stem biedt deze examens aan en gaat deze ook onderhouden.

Daarnaast heeft Stem besloten zoveel mogelijk (of zelfs geheel) terug te gaan naar observeerbare criteria en de beoordelingsformulieren van variant 1 aan te passen. De verwachting is dat die aanpassing eind 2024 is gerealiseerd.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u deze stellen via onze helpdesk [email protected]

Bijeenkomsten

16 mei 2024 10:00 tot 11:30

Deelnemersraad

Online, via Teams

3 jun 2024 12:00 tot 13:00

Webinar Paneldiscussie: pilotscholen beantwoorden vragen van scholen over PraktijkbeoordelenFlex (voor-en door scholen)

Online, via Teams

11 jun 2024 09:00 tot 11:00

Examenadviescommissie

Online, via Teams